07 Apr 2013

Zračenje trave

Večni problem na vsakem vrtu, ko spomladi skopni sneg. Vsak lastnik lepe zelenice se rad pohvali in pokaže urejeno trato. S trato je na vrtu po mojem mnenju največ dela.

Takoj, ko sneg skopni in se dvigne temperatura nad ničlo, trava začne rasti. Letošnja zima travi ni bila naklonjena, saj je obilno deževje in velika količina snega, iz popolne trate naredila brezoblično gmoto prsti in ostankov trate. Priporočam, da ne hitite z nego trate ampak počakajte, da se prst nekoliko osuši. Kdaj je prst dovolj osušena lahko preprosto preverite tako, da se sprehodite čez trato.Če se vam zemlja ne lepi na čevlje lahko pričnete z nego.

Read More

02 Apr 2013

Zeliščni vrt

V zadnjih dvajsetih letih se je predstava o zeliščnem vrtu zelo spremenila. Zeliščni vrt ni več mišljen kot greda bujnega zelenja, kjer se peteršilj, meta in timijan skupaj divje razraščajo in jih občasno naberemo, da začinimo krompir; izgubil je vsak navdih starinskega.
Read More

04 Mar 2013

Tek in pohod v spomin na Ruth Podgornik Reš

V pričakovanju lepega sončnega vremena smo se v soboto, 2.3.2013, odpravili na Bled, kjer je potekala športno humanitarna prireditev – tek in pohod v spomin na Ruth Podgornik-Reš. Prireditev je potekala od 01.03.2013 od 17:00 do 03.03.2013 do 17:00
V februarju 2012 so v športno humanitarnem društvu VZTRAJAJ – NEVER GIVE UP prvič organizirali humanitarni tek TEČEM, DA POMAGAM na Bledu. Prireditev je lepo uspela in z zbranimi sredstvi so pomagali dvema ogroženima družinama.

Read More

27 Feb 2013

Obrezovanje sadnega drevja

Bliža se pomlad in s tem neizogibna opravila na našem vrtu. Eno izmed njih je obrezovanje sadnega drevja.

Sadno drevje je potrebno pravilno in redno obrezovati, če želimo, da nam dobro rodijo. V začetku mlado sadno drevje obrezujemo in vzgajamo tako, da v prihodnje dobimo zaželeno obliko, ki smo si jo zastavili. Na mladih drevesih je obrezovanje združeno z vzgojo rasti, da dobimo željeno obliko, da spodbudimo rast poganjkov in nadaljni rodni les. Če vam te stvari ne grejo od rok ali jih ne znate, pokličite nas, urejanje okolice Skerca.

Read More

05 Feb 2013

Mali zvonček ali Galanthus

Pomladni zvonček je nam zelo prepoznavna rastlina saj je znanilka pomladi.
Spadajo v rod zelo lepo cvetočih čebulnic. Rastlina ima ponavadi dva pritlična lista in na vsakem od stebelj po en cvet. Cvetovi so v belih barvah z 3 zunanjimi in 3 notranjimi listi. Notranji listi so pogosto na zunanji strani zelene barvne proge. Zvončki so prezimotrdni (preživi zimo). Potrebujejo hladna in vlažna tla. Razmnožujemo jih z delitvijo spomladi, takoj ko odcvetijo ali pa pozno poleti.

Read More