Večni problem na vsakem vrtu, ko spomladi skopni sneg. Vsak lastnik lepe zelenice se rad pohvali in pokaže urejeno trato. S trato je na vrtu po mojem mnenju največ dela.

Takoj, ko sneg skopni in se dvigne temperatura nad ničlo, trava začne rasti. Letošnja zima travi ni bila naklonjena, saj je obilno deževje in velika količina snega, iz popolne trate naredila brezoblično gmoto prsti in ostankov trate. Priporočam, da ne hitite z nego trate ampak počakajte, da se prst nekoliko osuši. Kdaj je prst dovolj osušena lahko preprosto preverite tako, da se sprehodite čez trato.Če se vam zemlja ne lepi na čevlje lahko pričnete z nego.


Zračenje Trate
Zračenje Trate

Trato nato preglejmo in jo najprej pregrabimo s posebnimi gostimi grabljami. Spomladi deževniki naredijo vsem poznane krtince, ki so zelo bogate z hranili. Ravno zaradi teh majhnih krtinc, ki jih razgrabimo po trati, je priporočljivo počakati, da je prst osušena. Ko je trata pograbljena, jo je priporočljivo pokositi. Po letošnji dolgi zimi, ki ji kar ni videti konca, bi morali trato obvezno prezračiti. Zračenje lahko opravimo z grabljami, ki imajo ostre zobe ali s strojem. Z grabljami naredimo tanke reže. Tak postopek je žal zelo naporen in dolgotrajen in ni enako učinkovit, kot je prezračevanje s strojem. Bolje je uporabiti strojni prezračevalnik s katerim opravimo zračenje hitreje in učinkoviteje. Trava zadiha od zbite zemlje, obenem pa se še odstrani mah, ki nastane zaradi vlage in kislosti v trati.

Zračenje trate omogoča globoko rast korenin in pomaga, da se ruša dobro vraste in utrdi, zmanjšuje tudi zbitost tal. Ravno tako pomebno je, da odstranjujemo preobilno polst. Kaj je polst? Polst je organska snov, ki jo sestavljajo odmrli listi, rizomi in stoloni (podzemeljske korenike), ki se nabirajo na tleh. Polst je lahko tudi koristen, vendar če je le ta debel do 1cm. Zmanjša izhlapevanje in pomaga varovati travo pred obrabo. Če je polst predebel nam prepreči, da voda doseže tla pod rušo, taka plast se spoji z vodo in ovira odcednost. Z odstranitvijo polsti spodbudimo travo k njeni rasti. Tako dobimo zdravo in krepko travno rušo. Zračenje tal in odstranjevanje polsti lahko opravimo ročno ali strojno, kot sem dejal že v uvodu.

Ta dela opravimo v suhem in toplejšem vremenu. Ne glede na to, kako in s kakšnim orodjem prezračimo travo, jo najprej pokosimo na normalno poletno višino.
Urejanje okolice Skerca pa ponuja boljše in še več. Pri strojnem zračenju uporabimo travni dresing.

Prst
Prst
Urejanje Trave
Urejanje Trave

Dresing je mešanica potrebnih snovi(kremenova, mivka, pumice, šota, črnica, vulkanski minerali,…), ki naredijo boljšo strukturo zemlje. Postane bolj zračna in pripomore k boljšemu vnosu vode, gnojila in zraka. Dresing dobro zagrabimo po trati, da dobimo čim bolj enakomeren nanos. Po nanosu dresinga po potrebi še zvaljamo trato. Na koncu dodamo še gnojilo, ki mora imeti spomladi večji procent dušika. Priporočljivo je trato po zračenju, če ni dežja, zalivati. Po 2-3 tednih lahko ponovno začnemo uživati v pogledu na našo trato.

Trava
Trava